Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Της μόδας τα χειρουργεία παχυσαρκίας!

Περιτριγυρίζοντας στο διαδίκτυο ή σε φόρουμς πέφτω συνήθως σε εκφράσεις που μου ανάβουν τα λαμπάκια. Όπως αυτή: "τα χειρουργεία παχυσαρκίας είναι της μόδας".
Δηλαδή πόσο βλαμμένος πρέπει να είσαι και ειδικά όταν είσαι γιατρός ή διαιτολόγος ώστε να βγάζεις τέτοιο συμπέρασμα;
Κάνεις μια εξέταση σε νοσηρά παχύσαρκο που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο εξετάσεων που απαιτείται ώστε να του δώσει βεβαίωση ο χειρουργός, γνωρίζεις τα χειρουργεία παχυσαρκίας από απόσταση, βλέπεις έναν χοντρό - μια χοντρή (για να χρησιμοποιήσω πιο βαριά έκφραση) λες να κατάληξε στην απόφαση για χειρουργείο χωρίς να το σκεφτεί καλά; Χωρίς να το ψάξει; Λες να ξύπνησε ένα πρωϊνό και να είπε «δεν μ’ αρέσω, ας κάνω ένα χειρουργείο τώρα που μας βρίσκεται»! Έλεος!
Κάνε τον κόπο κι ενημερώσου σε βάθος, παρακολούθα κάνα σεμινάριο μπας και ξεστραβωθείς. Για καλό σου θα είναι αλλά και για το γενικό καλό γενικά, μιας και η παχυσαρκία στην χώρα μας έχει χτυπήσει κόκκινο.
Άνοιξε τα στραβά σου και δες τι σκατοδιαφημίσεις βάζουν στην τηλεόραση, στα περιοδικά: φαγάδικα, φαγητά, παγωτά... Όλα για το φαγητό! Σκέψου πόσα φαγάδικα συναντάς σε μια βόλτα. Την εποχή που δεν υπήρχαν τόσα πολλά και συναντούσες ένα φαγάδικο ή κάποια καντίνα τυχαία, το να μπεις και να αγοράσεις έναν γύρο ή σάντουϊτς το σκεφτόσουν πολύ γιατί ήταν και ακριβό «έδεσμα». Την τελευταία 30ετία, ξαφνικά η χώρα μας άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει ρότα. Κάθε αμερικανιά έγινε συνήθεια και να τα φαστ φουντ και να οι πιτσαρίες και να οι ψησταριές! Στα 10 βήματα κι ένα φαγάδικο. Το άγχος της εποχής απίστευτο, τόσο γιατί η ζωή μας φέρνει συνεχώς τούμπες και δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα, βάλε την ανεργία, βάλε τις σχέσεις που πάνε κατά διαόλου, βάλε χωρισμούς -  διαζύγια, βάλε να’χεις παιδιά και να είσαι και άνεργος και πόσες ακόμα ιστορίες που κάνουν την καθημερινότητα μας έναν τεράστιο βούρκο απελπισίας... Αυτό το άγχος αυτής της τρέλας έρχεται να ξεσπάσει στο φαγητό. Ο χοντρός - η χοντρή που τρώει συνεχώς κάθε ώρα, προσπαθεί να καταπνίξει τα προβλήματα του. Μπορεί και να γεννήθηκε έτσι! Το σκέφτηκες άραγε; Μπορεί να κάνει έναν αγώνα πολλών χρόνων και να μην έχει άλλο το κουράγιο να κάνει άλλη μια προσπάθεια να χάσει κιλά με δίαιτα... μπορεί... μπορεί... μπορεί... πολλά μπορεί! 
Αναζήτησε να μάθεις την ψυχολογία του παχύσαρκου, δες πως είναι η καθημερινότητα ενός τέτοιου ανθρώπου!
Στην ψυχολόγο της ομάδας που με παρακολουθεί μετά το χειρουργείο, όταν της μίλησα για την καθημερινότητα μου - την ζωή μου την ίδια, ξαφνιάστηκε. «Είναι τόσα πολλά όλα αυτά ...» μου είπε και με κοίταζε σαν χάνος μην ξέροντας τι να με συμβουλέψει (λέω εγώ τώρα)! Δεν μπορεί ένας νοσηρά παχύσαρκος άνθρωπος να διαχειριστεί πολλά πράγματα μαζί όταν μάλιστα νιώθει πως είναι μόνος - μόνη σε αυτόν τον αγώνα. Δεν γίνεται να διαβάζει ένα διαιτολόγιο στεγνό και στην πορεία να μην μπορεί να το κάνει γιατί δεν έχει την δύναμη να το κάνει, γιατί πνίγεται και καταλήγει στην εύκολη λύση, το ψυγείο ή το ντουλάπι!
Υπάρχουν επιστήμονες που βαδίζουν με όλα αυτά και φροντίζουν να ενημερώνονται, να παρακολουθούν και να βοηθάνε τις περιπτώσεις αυτές μετά το χειρουργείο παχυσαρκίας. Μια μικρή συμβουλή πάντα είναι πολύτιμη. Αλλά εσείς οι υπόλοιποι οι άσχετοι που φοράτε παρωπίδες και μεταδίδεται αυτά που δημοσιεύονται όπου να’ ναι καλύτερα να κλείνεται το στόμα σας. Αφήστε τον κάθε χοντρό ή χοντρή να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για τον εαυτό του για την υγεία του και μην το παίζεται σαν να είστε πυρηνικοί επιστήμονες! Κακό κάνετε όχι καλό.
Η μόδα λοιπόν βρίσκεται κάπου στις πολιτικές του τόπου και τον κατά διαόλου εκσυγχρονισμό. Αν ο εκσυγχρονισμός είναι να ανοίγει ένα φαγάδικο σε κάθε γειτονιά, μην ρίχνεται την ευθύνη στον παχύσαρκο. Ο παχύσαρκος γίνεται θύμα αυτής της μόδας και γιατί το χρήμα είναι πάρα πολύ για να γεμίζουν οι τσέπες κάποιων καιροσκόπων.
Προκειμένου λοιπόν να βρει ο νοσηρά παχύσαρκος λύση στο πρόβλημα του θα καταφύγει στο τελευταίο εργαλείο που του προσφέρει η επιστήμη, ώστε να κερδίσει την ποιότητα της ζωής του και την υγεία του πίσω. Ενοχλεί μια τέτοια απόφαση ε; Σας κάνει ζημιά στην μάσα ε; 

Σταματήστε τις παπαριές και τους εκφοβισμούς κι αφήστε τον καθένα να προχωρήσει με την ζωή του όπως νομίζει. Αν είστε σωστοί επιστήμονες και έχετε γνώσεις από χειρουργεία παχυσαρκίας, οφείλεται να ενημερώσετε για τα υπέρ και τα κατά και για τυχόν επιπλοκές. Όχι όμως να εκφοβίζεται τον κόσμο και να μιλάτε για καρκίνους και πολύποδες και διάφορα άλλα παρανοϊκά. Διαφορετικά να σκίσετε τα πτυχία σας. Ο Ιπποκράτης θα ντρεπόταν για σας.

Είμαι δυστυχισμένος γιατί τρώω
και τρώω γιατί είμαι δυστυχισμένος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons