Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Είναι αθώος ο καφές άραγε;

Μόλις τέλειωσα το μαγείρεμα και σκεφτόμουν να φτιάξω έναν καφέ να πιω (για πρωινό είπια γάλα). Αμέσως πέρασε απ' το μυαλό μου το ερώτημα: "είναι αθώος ο καφές άραγε ή είναι έτσι εμπλουτισμένος ώστε να σε χρεώνει θερμίδες χωρίς να το πάρεις είδηση;"!
Η λογική είναι απλή: υπάρχει ξηρός καρπός χωρίς θερμίδες; Δεν υπάρχει! Ο καφές λοιπόν που είναι ξηρός καρπός γιατί δεν έχει θερμίδες; Θα μου πεις πως αφού καβουρδίζεται παύει να είναι ένοχος. Δεν γίνεται και τελείως κάρβουνο όμως. Είναι τόσο όσο πρέπει ώστε έναν κόκο καφέ καβουρδισμένο να μπορέσεις να τον μασήσεις. Στα παλιά τα χρόνια τα ρεβίθια ήταν η πρώτη ύλη για καφέ και μάλιστα με τα λεγόμενα της μάνας μου "καλύτερος καφές απ'τα ρεβίθια δεν υπάρχει"! Στο σπίτι τους -όταν ήταν μικρή- άλλεθαν ρεβίθια και έψιναν για καφέ να πιουν το πρωί να ξεκινήσουν την μέρα τους για τα χωράφια, οι μεγάλοι!
Οπότε λοιπόν όλοι οι καφέδες που είναι απλωμένοι στα ράφια των υπερ-αγορών (super market αγγλιστί) μάλλον δεν είναι και τόσο αθώοι. Δεν ξέρουμε αν είναι όντως 100% καφέδες. Είναι συσκευασμένοι και παρά το αθώο άρωμα, προσωπικά έχω μιαν αμφιβολία για το τι τελικά πίνουμε.
Όπως και να'χει στη συσκευασία του νεσκαφέ γράφουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, άρα και ο λεγόμενος ελληνικός έχει κι αυτός θερμίδες κι ας είναι σκέτος. Το καϊμάκι που κάνει μάλιστα είναι σαν την πέτσα που δημιουργεί το γνήσιο γιαούρτι ή το βούτυρο απ' το γάλα.
Μήπως να είμαστε λίγο υποψιασμένοι και να περιορίσουμε τους πολλούς καφέδες, έστω και σκέτους; Οι πιο μηδαμινές θερμίδες υπάρχουν μόνο στο γνήσιο τσάι και στο χαμομήλι. Θα μου πεις άρρωστοι δεν είμαστε... αλλά στην εποχή που ζούμε η γνησιότητα πάει περίπατο και πλέον δεν ξέρουμε τι ακριβώς βάζουμε στο στομάχι μας! 
Και μόνο να σκεφτούμε πόσα κοκτέιλ καφέδων υπάρχουν στις καφετέριες, από κει και πέρα... ας κρατάμε μικρό καλάθι κι ας προτιμάμε έναν κλασσικό φραπέ ή ελληνικό που έχουν λιγότερες θερμίδες από το καπουτσίνο, το φρεντοτσίνο, το λάττε και δεν συμμαζεύεται!

Δεν θα φτιάξω καφέ τελικά, θα πιω το απόγευμα! ;)


post signature

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons